Tijdens mijn kinderjaren

Tijdens mijn kinderjaren ging ik regelmatig logeren bij mijn tante en mijn grootmoeder zaliger die inwoonde. Ik herinner me nog heel goed de vele beelden en tekeningen die overal dominant in huis aanwezig waren. Vooral het houten beeld met een verguld stukje hart (?) dat op de overloop van de trap stond intrigeerde me. De beelden maakten deel uit van mijn fantasiewereld en ik amuseerde me altijd enorm.


Later realiseerde ik me pas hoeveel intensieve arbeid erbij komt kijken. Het was standaard bij elk familiebezoek om een kijkje in de atelier te nemen om te zien waar ze mee bezig was. Een beeld in wording heeft iets speciaals, je ziet de ruwe lijnen al, dikwijls letterlijk met stift gemarkeerd maar tegelijk klopt het geheel al. De proporties zit ten juist. De gedrevenheid en de passie waarmee zij over haar werk praat, vind je ook terug in de werken zelf.

Wat ik zo mooi vind aan haar kunstwerken is het lijnenspel dat altijd klopt. Zachte lijnen in een hard gesteente. Sierlijke, dikwijls vrouwelijke rondingen zijn prachtig in de marmer gepolijst. De meeste van haar wastekeningen hebben dan weer krachtige lijnen in felle warme kleuren. Mijn tante haalt haar inspiratie o.a. uit het religieuze. Veel van haar kunstwerken getuigen van haar geloof en van haar visie op het leven. Haar warme en hartelijke persoonlijkheid steekt ze in haar werk en dat geeft een unieke combinatie.


Els Stoops.

Once in a while we

Keep in touch

Sign up to get my newsletter with latest updates

Boek Bertha Saveniers - Een belevenis - 2021

Bertha schreef een boek

Beste vrienden,

125 bladzijden belevenissen, verhalen, herinneringen & emoties!

Lang niets meer gehoord van Bertha maar ge weet, “stil zitten” kan ik niet.

Al mijn vrije tijd heb ik doorgebracht om een boek te schrijven, mijn leven eens op papier te zetten.

Een belevenis aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en het Hoger Instituut

Ik laat een voldaan en boeiend leven na met een warm hart voor alle mensen.

Met de hoop een goed gevolg te mogen ervaren groet ik jullie allen.

Bertha Saveniers