Bertha wordt 75 jaar

bertha saveniers - xulon

Bertha wordt 75 jaar.
In januari 2003 ging ik met pensioen en kwam na 23 jaar buitenland weer wonen in Riethoven. In 2004 stond er een artikel in het lokale “leugenaartje” over een workshop beeldhouwen bij het beeldhouwers collectief “Anna Belle” van Mart Heesakkers en deze workshop was onder leiding van Bertha Saveniers. Welnu dat leek mij wel wat om gewoon iets geheel anders te gaan doen. Na een gesprek met Mart werd ik toegelaten tot de workshop en ik mag wel zeggen dat was een schot in de roos. Bertha gaf en geeft zulke workshops op een manier waarbij iedere persoon in zijn/haar volledige waardigheid blijft en waar zij probeert met zachte maar wel vaste hand te sturen. Haar stijl van “coachen” is zeer prettig en uiterst professioneel en geeft de beginnende beeldhouwer het gevoel dat hij/zij toch ook wel iets creatiefs in zich kan hebben. Zoals gezegd…. vele mensen hebben wel iets creatiefs maar slecht weinigen zijn kunstenaar.
Welnu Bertha is zo’n getalenteerde kunstenaar. Haar scheppende geest vertolkt haar eigen leefwereld en vooral haar geestelijke bagage.
Werkelijk een zeer mooi talent; daarnaast is zij een charmante dame met een duidelijke Bourgondische inslag. De fantastische workshops in de Morvan waren creatief en culinair echte hoogstandjes en met de zalige maag- en tongstrelende gerechten van Roos was het in 1 woord…. Geweldig.
Wat een verrijking om met Bertha en Roos samen creatief bezig te zijn.
Bertha is een genius en vooral de manier waarop zij met anderen omgaat met een vrijheid in denken en doen is hartverwarmend. Kortom het is een plezier voor hart en geest om van Bertha les te mogen krijgen. Bravo…….en ga zo door.
Jij hebt vele beginnende beeldhouwers een extra dimensie laten waarnemen in hun eigen leefomgeving. Werkelijk zeer verruimend. Lieve Bertha ik wens je nog vele mooie en gezonde jaren toe met Roos en je veel dierbare vrienden.

Allaert Touwen
Riethoven Nederland, juni 2010

Once in a while we

Keep in touch

Sign up to get my newsletter with latest updates

Boek Bertha Saveniers - Een belevenis - 2021

Bertha schreef een boek

Beste vrienden,

125 bladzijden belevenissen, verhalen, herinneringen & emoties!

Lang niets meer gehoord van Bertha maar ge weet, “stil zitten” kan ik niet.

Al mijn vrije tijd heb ik doorgebracht om een boek te schrijven, mijn leven eens op papier te zetten.

Een belevenis aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en het Hoger Instituut

Ik laat een voldaan en boeiend leven na met een warm hart voor alle mensen.

Met de hoop een goed gevolg te mogen ervaren groet ik jullie allen.

Bertha Saveniers